3ος τομέας:Δευτερογενής Παραγωγή (Μεταποίηση)

Ενότητα 3.1.: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ
Ενότητα 3.2.: ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ
Ενότητα 3.3.: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ


Ο όρος «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» είναι όρος οικονομικός. Σημαίνει,
με την ευρεία έννοια, την ανεύρεση των μέσων για το βιοπορισμό και αφορά το σύνολο των έργων παραγωγής, τα οποία επινόησε ο άνθρωπος για την συντήρηση του.

Η Βιομηχανία, σαν πλουτοπαραγωγικός κλάδος, πέρασε από τρία στάδια, για να φτάσει στη σημερινή της μορφή. Τα στάδια αυτά είναι η ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ, η ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ και η ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.
Οικοτεχνία: Στο πρώτο αυτό στάδιο οι άνθρωποι κατεργάζονται τις πρώτες ύλες στις οικίες τους, κυρίως για τις ανάγκες των μελών της οικογένειας, χωρίς να επιδιώκεται η ανταλλαγή με τα προϊόντα άλλης οικογένειας. Αυτή είναι η πρωτόγονη μορφή της Βιομηχανίας.

Βιοτεχνία: Η πάροδος του χρόνου, η συμπύκνωση του πληθυσμού και η αύξηση των ανθρωπίνων αναγκών, οδηγούν στον καταμερισμό των εργασιών για την παραγωγή καλύτερης ποιότητας προϊόντων προς ανταλλαγή.
Φτάνουμε έτσι στην ειδική επιδεξιότητα για την κατασκευή ή επεξεργασία προϊόντων προς ανταλλαγή, ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση των αυξανόμενων απαιτήσεων της ζωής. Με αυτόν τον τρόπο η «ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ» παίρνει τη μορφή της Βιοτεχνίας όπου η κατεργασία της πρώτης ύλης ασκείται πλέον κατ’ επάγγελμα.

Εργοστασιακή Βιομηχανία: Η εργοστασιακή Βιομηχανία είναι πλέον προηγμένη μορφή της Βιομηχανικής παραγωγής, η οποία επιτυγχάνεται με την τελειοποίηση της τεχνικής, τη χρησιμοποίηση μηχανών και της τεχνητής κινητήριας δύναμης. Χαρακτηριστικά της εργοστασιακής Βιομηχανίας, πλην των παραπάνω, είναι ο καταμερισμός της εργασίας, ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων, η τοποθέτηση μεγάλων κεφαλαίων, η πληθοπαραγωγή και η τελειοποίηση των παραγόμενων προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου