14ος τομέας: Χρήμα - Νόμισμα και Οικονομική Ανθρωπογεωγραφία



Ελληνικά Νομίσματα
Ενότητα 14.1.: ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ενότητα 14.2.: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Ενότητα 14.3.: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ “ΔΥΝΑΜΗ” ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
                         ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ενότητα 14.4.: ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ 5 ΗΠΕΙΡΩΝ (ΕΥΡΩΠΗ, ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΣΙΑ, ΑΦΡΙΚΗ, ΩΚΕΑΝΙΑ)
    • ΚΡΑΤΗ
    • ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ
    • ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
    • ΣΗΜΑΙΕΣ
    • ΕΚΤΑΣΕΙΣ
    • ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ
    • ΓΛΩΣΣΕΣ

Χρήμα είναι κάτι χρηστικό, αποδεκτό και αναγνωρισμένο μέσον πληρωμής. Ό,τι είναι χρήσιμο για τις συναλλαγές, ό,τι μας χρειάζεται.
 
Νόμισμα, διά νόμου ορίζεται τι θα χρησιμοποιήσουμε ως μέτρο – μέσον ανταλλαγής, ανταπόδοσης, πληρωμής πχ. οβολός, δραχμή, ευρώ, δολάριο, λίρα κα.
Είναι τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα, οι πλαστικές κάρτες και τελευταία οι ηλεκτρονικές πληρωμές.

Στο μακρινό παρελθόν, φτερά, πέτρες, όστρακα και χάντρες, αντικείμενα που οι άνθρωποι θεωρούσαν πολύτιμα, έπαιξαν το ρόλο του χρήματος.

Τα πρώτα νομίσματα κυκλοφόρησαν στην Λυδία περίπου από το 650 - 620 π.Χ. επί Βασιλέως Αλυάτη Β. Είχαν σχήμα φυσικό, άμορφο, καθώς αποτελούντο από θρύμματα κεχριμπαριού που έφεραν τη σφραγίδα του βασιλιά, και μέχρι το 620 π.Χ. χωρίς άλλες απεικονίσεις. Μετά το 620 π.Χ. εμφανίζονται τα πρώτα νομίσματα από χρυσό, σε διάφορα μεγέθη που χρησίμευαν ως μέσο πληρωμής των έμμισθων πολεμιστών. Η κατασκευή τους απαιτούσε μια προκαθορισμένη ποσότητα σκόνης χρυσού, που την έλιωναν και την σφράγιζαν με την προτομή του βασιλιά. Από την κυκλοφορία τέτοιων νομισμάτων απόκτησε ο βασιλιάς Κροίσος την φήμη του, σύμφωνα με την οποία είχε αμύθητα πλούτη στην διάθεσή του.

Τα πιο διαδεδομένα νομίσματα στην αρχαία Ελλάδα ήταν οι «χελώνες» από την Αίγινα, τα «Ιππάρια» (πουλάρια) από την Κόρινθο και οι «Γλαύκες» (κουκουβάγιες) από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου