6ος τομέας: Πολιτική Οικονομία

Πολιτική Οικονομία
Ενότητα 6.1.: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ – ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Ενότητα 6.2.: ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ενότητα 6.3.: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ενότητα 6.4.: ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΒΙΒΛΙΑ,
                       ΕΓΓΡΑΦΑ κ.λπ.

Πολιτική οικονομία είναι σε γενικές γραμμές η συμπεριφορά του κράτους προς την οικονομία γενικά και ειδικότερα προς τους τομείς και τους κλάδους που την αποτελούν. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι με την Οικονομική Πολιτική καθορίζονται οι σχέσεις κράτους και οικονομίας, έχοντας σαν βάση ένα οικονομικό μοντέλο. (Καπιταλιστικό, Σοσιαλιστικό, κ.α.).
Η Πολιτική Οικονομία μελετά το σύνολο των οικονομικών ενεργειών που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων που συμβιώνουν σε μια πολιτεία, διά της παροχής αγαθών, ή παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς φορέας αυτής είναι η ίδια η Πολιτεία (κράτος).
Οι Βασικοί κλάδοι της πολιτικής εφαρμοσμένης οικονομίας επί των οποίων αναπτύσσονται οι διάφορες οικονομικές ενέργειες μιας χώρας  είναι κατ΄ αλφαβητική σειρά :
1. H Αγροτική πολιτική
2. Η Βιομηχανική πολιτική
3. Η Εμπορική πολιτική
4. Η Κοινωνική πολιτική
5. Η Ναυτιλιακή Πολιτική
6. Η Νομισματική πολιτική
7. Η Οικονομική πολιτική
8. Η Συγκοινωνιακή πολιτική
Εκτός των παραπάνω βασικών κλάδων ενδεχομένως ν΄ αναπτύσσονται και άλλοι επιμέρους π.χ. αλιευτική πολιτική κ.λπ. που όλες όμως ασκούνται από τα αντίστοιχα Υπουργεία και τους δημόσιους φορείς.

Με την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά η Πολιτική Οικονομία ασκείται πλέον από την έδρα του διακρατικού αυτού Οργανισμού, τις Βρυξέλλες, όπως και για όλα τα κράτη μέλη που υποχρεούνται ν΄ ακολουθούν αυτή με ίσως κάποιες μικρές παρεκκλίσεις αν χρειαστεί, πάντα όμως μετά από έγκριση προηγουμένου αιτήματος της χώρας μέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου